• 30 ΙΑΝ 16
    • 0
    Rhesus ευαισθητοποίηση

    Rhesus ευαισθητοποίηση

    Μεταξύ όλων των πιθανών συνδυασμών ομάδων αίματος, μόνο ένας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κύησης: όταν η μητέρα έχει Rhesus αρνητικό και ο πατέρας έχει Rhesus θετικό. Αν το έμβρυο έχει Rhesus θετικό, υπάρχει ασυμβατότητα Rhesus.

    Για να εμφανιστεί, αρκεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου να περάσουν στην κυκλοφορία της μητέρας μέσω του πλακούντα, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια χτυπήματος στην κοιλιά, αποκόλλησης πλακούντα, αμνιοπαρακέντησης ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία αναγνωρίζονται ως «ξένα» από τον οργανισμό της μητέρας, θα προκαλέσουν τη δημιουργία αντισωμάτων με αποστολή να καταστρέψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου που φέρουν τον παράγοντα D (Rhesus).

    Αν και αυτό το φαινόμενο δεν παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο για το παιδί κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης, αυτό δεν συμβαίνει όμως για τη δεύτερη κύηση, όπου αρκεί μια ελάχιστη ποσότητα αίματος του εμβρύου να εισέλθει εκ νέου στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας για να τα ενεργοποιήσει. Τότε ελευθερώνονται αντισώματα σε μεγάλη ποσότητα στο αίμα, προκαλώντας στο έμβρυο σοβαρή αναιμία.

    Πρόληψη και αντιμετώπιση

    Αν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη σας

    Στην πρώτη εγκυμοσύνη, όταν υπάρχει κίνδυνος διέλευσης ερυθρών αιμοσφαιρίων του εμβρύου στο αίμα της μητέρας , γίνεται προληπτικά έγχυση αντί-D σφαιρίνης για να καταστρέψει τα αιμοσφαίρια του εμβρύου που ενδεχομένως βρίσκονται στο αίμα της. Γίνεται και δεύτερη ένεση μετά τον τοκετό αν το νεογέννητο έχει Rhesus θετικό.

    Η πρόληψη μέσω της ανοσοποίησης της μητέρας θα επαναλαμβάνεται σε κάθε νέο τοκετό, με ασυμβατότητα Rhésus. Επίσης γίνεται προληπτικά μέτρηση του τίτλου των αντισωμάτων και έγχυση αντί-D σφαιρίνης σε όλες τις ρέζους αρνητικές μητέρες με ρέζους θετικό σύντροφο, στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

    Αν είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη σας

    Στη δεύτερη εγκυμοσύνη, η μέλλουσα μητέρα σε περίπτωση ασυμβατότητας Rhesus χρειάζεται στενή ιατρική παρακολούθηση : ο τίτλος αντισωμάτων στο αίμα της, ελέγχονται με εξέταση αίματος κάθε μήνα. Αν ο τίτλος αντισωμάτων αυξάνεται, τότε η μέλλουσα μητέρα υποβάλλεται σε υπερηχογράφημα και Doppler της ροής αίματος στον εγκέφαλο του εμβρύου για τον εντοπισμό ενδείξεων αναιμίας.

    Στις σοβαρές περιπτώσεις, η θεραπεία συνίσταται σε μετάγγιση αίματος στο εμβρύο μέσω του ομφάλιου. Αν η αναιμία εκδηλωθεί μετά τη γέννηση, αυτή συνοδεύεται από ίκτερο. Το μωρό τότε τίθεται υπό εντατική φωτοθεραπεία ή υποβάλλεται σε αφαιμαξομετάγγιση.

    Τι είναι η φωτοθεραπεία;

    Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του μωρού καταστραφούν σε περίπτωση ασυμβατότητας Rhesus, απελευθερώνουν την αιμοσφαιρίνη η οποία μετασχηματίζεται σε χολερυθρίνη, μια χρωστική την οποία το ήπαρ του εμβρύου αδυνατεί να αποδομήσει. Είναι το κίτρινο χρώμα που χαρακτηρίζει τον ίκτερο ή χρυσή, του νεογνού.

    Σε μεγάλη ποσότητα η χολερυθρίνη είναι επικίνδυνη. Το μωρό πρέπει λοιπόν να υποβληθεί σε φωτοθεραπεία. Αυτή η θεραπεία που γίνεται με γαλάζιο φως, χωρίς υπεριώδεις ακτίνες, εξαλείφει πλήρως τη χολερυθρίνη. Όσο ισχυρότερος είναι ο ίκτερος τόσο εντονότερη είναι η θεραπεία: αρκετές ώρες την ημέρα για περισσότερο από μια εβδομάδα.

    Εν κατακλείδι

    Αν κατά τη διάρκεια της κύησης, το αίμα του έμβρυου που είναι ρέζους θετικό και της μητέρας που είναι αρνητικό, έρθουν σε επαφή, η μητέρα παράγει αντισώματα ώστε να προστατευτεί από τον παράγοντα ρέζους. Αυτά τα αντισώματα παραμένουν σε μικρό αριθμό αλλά αν αυτό επαναληφθεί με μια επόμενη εγκυμοσύνη η αντίδραση μπορεί να είναι εκρηκτική με την παραγωγή μεγάλης ποσότητας αντισωμάτων. Αυτά τα αντισώματα διαπερνούν το εμβρυοπλακουντιακό φράγμο και καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου, προκαλώντας σοβαρή εμβρυική αναιμία. Μιλάμε τότε για εμβρυομητρική ανοσοποίηση.
    Για να προληφθεί αυτό, στις εγκύους με ρέζους αρνητικό χορηγείται αντί D σφαιρίνη. Είναι αντισώματα που θα καταστρέψουν επιλεκτικά τα αντισώματα της μητέρας.

    Τζανάκης Κωνσταντίνος

    Γεννήθηκα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1982. Φοίτησα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκα στη Μαιευτική – Γυναικολογία στo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όπου έλαβα τον τίτλο ειδίκευσής μου ως Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας.
    Εξειδικεύθηκα στην Εμβρυομητρική Ιατρική στο Royal Free Hospital του Λονδίνου.

    Leave a reply →
  • Έκτακτη Ανάγκη

    Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καλέστε στο τηλέφωνο

    6977 886 423
  • Ιατρεία

    Χανιά
    Βενιζέλου Ε΄ & Αρχοντάκη 2

    Άγιος Νικόλαος
    28ης Οκτωβρίου 19
  • Ωράριο Λειτουργίας

    Δευτέρα - Παρασκευή

    Πρωί: 09:00 - 14:00
    Απόγευμα: 18:00 - 21:00