• 10 ΙΟΎΛ 15
    • 0
    Μείωση πολύδυμων κυήσεων

    Μείωση πολύδυμων κυήσεων

    Η Εμβρυομητρική Χανίων και Αγίου Νικολάου παρέχουν τη δυνατότητα σε έγκυες με πολύδυμη κύηση να προβούν σε μείωση πολύδυμων κυήσεων με τη μέθοδο της επιλεκτικής μείωσης εμβρύων.

    Ωστόσο, πρέπει να είστε απόλυτα ενημερωμένοι πριν πάρετε αυτή την απόφαση.

    Μην κάνετε επιλεκτική μείωση πολύδυμης κύησης προτού διαβάσετε προσεκτικά τα παρακάτω

    Δεδομένα

    Η συχνότητα των πολύδυμων κυήσεων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό εξαιτίας της ευρείας χρήσης μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μια στις τέσσερις κυήσεις που προκύπτουν από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολύδυμη και η συχνότητα των τρίδυμων κυήσεων έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

    Μια πολύδυμη κύηση συνιστά μια δύσκολη εγκυμοσύνη, καθώς ενέχει περισσότερους κίνδυνους και επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για τα έμβρυα. Όταν, δε, η εγκυμοσύνη περιλαμβάνει περισσότερα από δυο έμβρυα (τρίδυμα, τετράδυμα) η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

    Η μητέρα πιθανόν να αντιμετωπίσει σοβαρή αναιμία, αιμορραγία και σωματική εξάντληση ενώ τα έμβρυα έχουν υψηλό κίνδυνο πρόωρης ρήξης των εμβρυικών υμένων, προωρότητας και ενδομήτριου θανάτου.  Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αυξημένη απώλεια της κυήσης και κυρίως η νεογνική νοσηρότητα και θνητότητα.

    Πιο συγκεκριμένα, μια μονήρης κύηση έχει διάρκεια 40 εβδομάδες, η γέννηση πριν από την 37η εβδομάδα θεωρείται πρόωρος τοκετός και συνοδεύεται από αυξημένη νεογνική νοσηρότητα. Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού στα τρίδυμα είναι 68% και η μέση διάρκεια μιας τρίδυμης κύησης είναι 34 εβδομάδες. Για τα τετράδυμα, ο μέσος όρος κύησης είναι 31 εβδομάδες και για τα πεντάδυμα  περίπου 28 εβδομάδες. Το 88% των τρίδυμων κυήσεων θα έχει ένα ή περισσότερα από τα νεογνά με βάρος γέννησης μικρότερο των 1100 γραμμαρίων, ενώ για τις τετράδυμες  κυήσεις αυτό  είναι ακόμα μικρότερο.

    Επιπλέον, τα πρόωρα νεογνά με χαμηλό βάρος γέννησης έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (RDS), ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, ανοιχτό αρτηριακό πόρο, εντερικά προβλήματα (νεκρωτική εντεροκολίτιδα) και αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας  .

    Ενδείξεις

    Για να μειωθούν οι κίνδυνοι και να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη επιτυχία στην κύηση, δικαιολογείται η χρήση της επιλεκτικής μείωσης σε κυήσεις με περισσότερα από δυο έμβρυα (τρίδυμα, τετράδυμα).

    Επιπλέον, η επιλεκτική μείωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δίδυμες κυήσεις στις οποίες ένα από τα έμβρυα πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ή δομική ανωμαλία και οι γονείς επιλέξουν να συνεχίσουν την κύηση μόνο με το υγιές έμβρυο.

     Διαδικασία

    Η επιλεκτική μείωση πολύδυμων εμβρύων είναι μια επεμβατική διαδικασία η οποία διενεργείται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, από την 11η έως την 12η εβδομάδα.

    Αρχικά, ελέγχονται τα έμβρυα ως προς τη χοριονικότητά τους, τη θέση και την ανατομία τους.  Έπειτα, αξιολογούνται με τη μέθοδο της αυχενικής διαφάνειας (μέτρηση αυχενικής διαφάνειας, έλεγχος ρινικού οστού, ροής στον φλεβώδη πόρο και ανεπάρκειας τριγλώχινας βαλβίδας) ώστε να εντοπιστούν αυτά με τη μεγαλύτερη πιθανότητα αν πάσχουν από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία.

    Τέλος, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, επιλέγεται πόσα και ποια έμβρυα θα μειωθούν. Η διαδικασία είναι παρόμοια της αμνιοπαρακέντησης.  Μία λεπτή βελόνα εισάγεται διακοιλιακά,  με υπερηχογραφική παρακολούθηση, και με ενδοκαρδιακή έγχυση χλωριούχου καλίου πραγματοποιείται καρδιακή ασυστολία στο έμβρυο.

    Έκβαση

    Η έκβαση της κύησης αποκτά καλύτερη πρόγνωση.

    Πιο συγκεκριμένα, για τις τρίδυμες κυήσεις ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού πριν από την 32η εβδομάδα μειώνεται από 20,3% σε 10,1%. Για τις 28 εβδομάδες κύησης ο κίνδυνος μειώνεται από 8,4% σε 2,9%, ενώ ο κίνδυνος αποβολής πριν από την 24η εβδομάδα ελαττώνεται από 11,5% σε 5,6%. Τέλος, το ποσοστό των εμβρυϊκών θανάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από 9.2% μειώνεται σε 2.7%, για τις κυήσεις που υποβλήθηκαν σε μείωση.

    Κίνδυνοι

    Μετά την επέμβαση, οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ελάχιστη δυσφορία, κράμπες και άλλα συμπτώματα τα οποία σύντομα υποχωρούν. Ο κίνδυνος απώλειας της εγκυμοσύνης είναι 6-8%. Επίσης, η επέμβαση έχει πολύ μικρή πιθανότητα να προκαλέσει ενδομήτρια λοίμωξη, γι’ αυτό και μετά την επέμβαση δίνεται προφυλακτική αντιβίωση.

    Τζανάκης Κωνσταντίνος

    Γεννήθηκα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1982. Φοίτησα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκα στη Μαιευτική – Γυναικολογία στo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όπου έλαβα τον τίτλο ειδίκευσής μου ως Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας.
    Εξειδικεύθηκα στην Εμβρυομητρική Ιατρική στο Royal Free Hospital του Λονδίνου.

    Leave a reply →
  • Έκτακτη Ανάγκη

    Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καλέστε στο τηλέφωνο

    6977 886 423
  • Ιατρεία

    Χανιά
    Βενιζέλου Ε΄ & Αρχοντάκη 2

    Άγιος Νικόλαος
    28ης Οκτωβρίου 19
  • Ωράριο Λειτουργίας

    Δευτέρα - Παρασκευή

    Πρωί: 09:00 - 14:00
    Απόγευμα: 18:00 - 21:00