• 20 ΣΕΠ 15
    • 0
    Εμβρυϊκή & Νεογνική Κυκλοφορία

    Εμβρυϊκή & Νεογνική Κυκλοφορία

    Η μετάβαση από την εμβρυϊκή στη νεογνική κυκλοφορία γίνεται τη στιγμή του τοκετού. Τα ερεθίσματα για τη μετάβαση αυτή είναι κυρίως νευρολογικά.
    Η απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία που προκαλείται από την αλλαγή του περιβάλλοντος, συνιστά ένα μείζον ερέθισμα. Ένα δεύτερο μείζον ερέθισμα είναι η απότομη διακοπή της παροχής αίματος από τον πλακούντα (με συνέπεια την πτώση του οξυγόνου στο αίμα, το οποίο αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος).
    Στο φυσιολογικό τοκετό και στην καισαρική τομή, και τα δύο ερεθίσματα δρουν σε συνεργασία.
    Σε παθολογικές καταστάσεις, π.χ. σε αποκόλληση πλακούντα κατά την οποία η οξυγόνωση του εμβρυϊκού αίματος πέφτει επίσης απότομα, το έμβρυο/νεογνό θα προσπαθήσει να αναπνεύσει ακόμα και μέσα στη μήτρα, χωρίς να έχουν σπάσει τα νερά (κατάσταση στην οποία η επείγουσα καισαρική σώζει).

    Ένα άλλο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι στο φυσιολογικό τοκετό ή ακόμα και στην καισαρική, το νεογνό έχοντας εξέλθει της μήτρας αναπνέει κανονικά ενώ ταυτόχρονα η ομφαλίδα παρουσιάζει ψηλαφητές σφίξεις, και ο πλακούντας δεν έχει αποκολληθεί, γεγονός που σημαίνει ότι και η αλλαγή του περιβάλλοντος αποτελεί ισχυρότατο ερέθισμα για την έναρξη της αναπνοής. Γενικά πάντως, οι δύο αυτές μεγάλες κατηγορίες ερεθισμάτων, της πτώσης του οξυγόνου και της αλλαγής του περιβάλλοντος, δρουν σε συνεργασία για να ξεκινήσουν την αναπνοή.
    Το σημαντικότερο όλων είναι η εγκεφαλική ωριμότητα για την έναρξη της αναπνοής, κάτι που έρχεται σχετικά νωρίς στην εγκυμοσύνη, πολύ πριν την πνευμονική ωριμότητα.
    Ένα έμβρυο 27 εβδομάδων θα προσπαθήσει να αναπνεύσει, όμως θα δυσκολευτεί πολύ διότι οι πνεύμονες του δεν έχουν ωριμάσει ακόμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εντατική παιδιατρική φροντίδα πραγματοποιεί κάθε μέρα μικρά θαύματα!!
    Τα παρακάτω Video παρουσιάζουν αναλυτικά την εμβρυική κυκλοφορία καθώς και τη μετάβαση από την πλακουντιακή (εμβρυϊκή) στη νεογνική κυκλοφορία. Όλες οι μεταβολές γίνονται σχεδόν αμέσως με τον τοκετό.

    Το νεογνό φαίνεται ευαίσθητο και αδύναμο, παράλληλα όμως έχει αποδείξει με την πρώτη του ανάσα και το κλάμα ότι ήρθε για να μείνει!!

    Μεταβολές από την Εμβρυϊκή Στη Νεογνική Κυκλοφορία

     

    Καρδιαγγειακά

    1. απώλεια της πλακουντιακής κυκλοφορίας διαμέσου του ομφάλιου λώρου
    2. κλείσιμο του φλεβώδη πόρου
    3. κλείσιμο του ωοειδούς τρήματος
    4. κλείσιμο του αρτηριακού πόρου
    5. μεγάλη αύξηση στην πνευμονική κυκλοφορία
    6. αύξηση της νεφρικής αιματικής ροής RBF από την μείωση των νεφρικών αγγειακών αντιστάσεων
    7. μεταβολές στη ροή του αίματος στο δέρμα

     

    Αναπνευστικά

    1. απώλεια της πλακουντιακής ανταλλαγής αερίων
    2. έναρξη του αερισμού των νεογνικών πνευμόνων
    3. έναρξη της πνευμονικής ανταλλαγής αερίων
    4. δημιουργία Πνευμονικής Λειτουργικής Υπολειπόμενης Χωρητικότητας FRC (Functional Residual Capacity)

     

    Τζανάκης Κωνσταντίνος

    Γεννήθηκα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1982. Φοίτησα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκα στη Μαιευτική – Γυναικολογία στo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όπου έλαβα τον τίτλο ειδίκευσής μου ως Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας.
    Εξειδικεύθηκα στην Εμβρυομητρική Ιατρική στο Royal Free Hospital του Λονδίνου.

    Leave a reply →
  • Έκτακτη Ανάγκη

    Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καλέστε στο τηλέφωνο

    6977 886 423
  • Ιατρεία

    Χανιά
    Βενιζέλου Ε΄ & Αρχοντάκη 2

    Άγιος Νικόλαος
    28ης Οκτωβρίου 19
  • Ωράριο Λειτουργίας

    Δευτέρα - Παρασκευή

    Πρωί: 09:00 - 14:00
    Απόγευμα: 18:00 - 21:00