amniocentesis

Εμβρυική υπερηχοκαρδιογραφία είναι η υπερηχογραφική εξέταση της καρδιάς του εμβρύου για την προγεννητική διάγνωση συγγενών καρδιοπαθειών.

Τι είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες;

Με τον όρο συγγενείς καρδιοπάθειες αναφερόμαστε σε ανωμαλίες στην κατασκευή της καρδιάς που υπάρχουν ήδη όταν γεννιέται το παιδί. Μείζονες συγγενείς καρδιοπάθειες ονομάζονται γενικά αυτές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού και απαιτούν χειρουργική διόρθωση στον πρώτο χρόνο της ζωής. Η συχνότητα των σοβαρών συγγενών καρδιοπαθειών στον γενικό πληθυσμό είναι περίπου 1:120 παιδιά.

Ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο απο συγγενείς καρδιοπάθειες;

Γυναίκες που πάσχουν από Σακχαρώδη διαβήτη, που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα (αντιεπιληπτικά), έχουν προηγούμενο παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια ή έχουν οι ίδιες συγγενή καρδιοπάθεια βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια.

Πότε γίνεται εμβρυική υπερηχοκαρδιογραφία;

Η καρδιά του εμβρύου δύναται να εξεταστεί από τις 12 εβδομάδες της κύησης και έπειτα .

Υπερηχοκαρδιογραφία 1ου τριμήνου

Κατά την εξέταση για την αυχενική διαφάνεια γίνεται ένας πρώτος έλεγχος των βασικών δομών της καρδιάς, έτσι με μία πολύ βασική εξέταση της καρδιάς (εικόνα 4 κοιλοτήτων) μπορούμε να βρούμε περίπου τις μισές από τις σοβαρές καρδιοπάθειες στο πρώτο τρίμηνο. Προσθέτοντας την εξέταση των μεγάλων αγγείων με B-mode και έγχρωμο Doppler πρακτικά μπορούμε να διαγνώσουμε από το 1ο τρίμηνο τη μεγάλη πλειοψηφία των σοβαρών καρδιοπαθειών, εκτός από εκείνες που εμφανίζονται ή εξελίσσονται αργότερα στην κύηση.

Αυχενική διαφάνεια στο 1ο τρίμηνο και συγγενείς καρδιοπάθειες

Η αυξημένη αυχενική διαφάνεια, εκτός από τη συσχέτιση με χρωμοσωμικές ανωμαλίες και σύνδρομα, αυξάνει και την πιθανότητα συγγενούς καρδιοπάθειας. Το 45% των συγγενών καρδιοπαθειών έχει αυξημένη αυχενική διαφάνεια, και 20% έχει αυχενική διαφάνεια μεγαλύτερη από 3.5 mm. Αντίστροφα, αυχενική διαφάνεια μεγαλύτερη από 3.5 mm αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής συγγενούς καρδοπάθειας κατά 30 φορές.

Υπερηχοκαρδιογραφία 2ου τριμήνου

Το δεύτερο τρίμηνο αποτελεί την κατ’ εξοχήν περίοδο στην οποία γίνεται ο λεπτομερής ανατομικός έλεγχος και η διάγνωση συγγενών ανωμαλιών, περιλαμβανομένων των συγγενών καρδιοπαθειών. Στα πλαίσια του αναλυτικού υπερηχογραφήματος (β’ επιπέδου) γίνεται λεπτομερής εξέταση των καρδιακών κοιλοτήτων, των αγγείων και των βαλβίδων με B-mode, έγχρωμο Doppler και μέτρηση των ταχυτήτων ροής.

Περιορισμοί της υπερηχοκαρδιογραφίας

Παρά την εξαιρετική αποτελεσματικότητα της εμβρυικής υπερηχοκαρδιογραφίας, η διάγνωση κάποιων ανωμαλιών δεν είναι δυνατή προγεννητικά και αυτό οφείλεται γενικά σε τρεις λόγους:

  • Η ανωμαλία είναι μικρή και διαφεύγει των δυνατοτήτων του υπερήχου
  • Η ανωμαλία επιδεινώνεται στη διάρκεια της κύησης
  • Η ανωμαλία αναπτύσσεται μετά τη γέννηση, λόγω αποτυχίας μετάβασης από τη φυσιολογική εμβρυική ανατομία και φυσιολογία στη φυσιολογική νεογνική ανατομία και φυσιολογία.
    Βλάβες όπως το έλλειμα του μεσοκοπλικού διαφράγματος, η παραμονή αρτηριακού πόρου και η παραμονή ωοειδούς τρήματος δεν διαγιγνώσκονται προγεννητικά.

Τι ακολουθεί τη διάγνωση μίας συγγενούς καρδιοπάθειας;

Όταν διαγνωστεί βλάβη ή υποψία βλάβης ή και άτυπη εικόνα της εμβρυικής καρδιάς γίνεται παραπομπή σε ειδικό Εμβρυο-Παιδοκαρδιολόγο, ο οποίος θα οριοθετήσει τη βλάβη και θα συζητήσει με τους γονείς για τις δυνατότητες αντιμετώπισης και την αναμενόμενη έκβαση.
Καθότι κάποιες καρδιοπάθειες μπορεί να αυξάνουν την πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών, επι ενδείξεως συνιστάται αμνιοπαρακέντηση για τον έλεγχο των χρωμοσωμάτων του εμβρύου.

 

Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Σύνδρομο υποπλαστικής αριστερής κοιλίας

Ορισμός Πρόκειται για ένα φάσμα ανωμαλιών που χαρακτηρίζονται από πολύ μικρή αριστερή κοιλία με ταυτόχρονη αορτική στένωση ή ατρησία και βαριά μιτροειδική στένωση. Συχνότητα Η ανωμαλία εμφανίζεται σε 1 στις 10000 γεννήσεις, συχνότερα σε αγόρια. Στο 29% των περιπτώσεων συνυπάρχει ολοπροσεγκεφαλία ή αγενεσία μεσολοβίου. Αιτιολογία Μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α και μητρικός διαβήτης έχουν ενοχοποιηθεί σε

Μετάθεση μεγάλων αρτηριών

Ορισμός  Η μετάθεση των μεγάλων αρτηριών είναι μια ανωμαλία κατά την οποία η αορτή εκφύεται εξ ολοκλήρου ή κατά μεγάλο μέρος από τη δεξιά κοιλία, ενώ η πνευμονική αρτηρία προέρχεται από την αριστερά κοιλία. Υπάρχουν τρεις τύποι της πλήρους μετάθεσης Αυτές με άθικτο μεσοκοιλιακό διάφραγμα με ή χωρίς πνευμονική στένωση Αυτές με μεσοκοιλιακό έλλειμμα χωρίς

Κοινός αρτηριακός κορμός

Ορισμός  Ο κοινός αρτηριακός κορμός χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό μεγάλο αγγείο που τροφοδοτεί τη συστηματική, την πνευμονική και τη στεφανιαία κυκλοφορία. Ο αορτικός αυτός κορμός είναι μεγαλύτερος από τη φυσιολογική αορτική ρίζα και συνδέεται κυρίως με την δεξιά κοιλία στο 40% περίπου των περιπτώσεων, με την αριστερή κοιλία στο 20 % , ενώ «μοιράζεται» στις

Ισθμική στένωση αορτής

Ορισμός  Πρόκειται για στένωση της αορτής κοντά στην εκβολή του αρτηριακού πόρου, συνήθως μετά από αυτήν (στένωση λόγω παραμονής οπίσθιας πτυχής), αλλά ενίοτε πριν (παιδικού τύπου στένωση). Στο έμβρυο, το αίμα του αρτηριακού πόρου διαιρείται φυσιολογικά στο κεφαλικό και στο καθοδικό ρεύμα από την οπίσθια αορτική πτυχή, που βρίσκεται στο τοίχωμα της αορτής ακριβώς απέναντι

Ελλείμματα μεσοκολπικού διαφράγματος

Ορισμός  Πρόκειται για ελλείμματα είτε στο πρωτογενές διάφραγμα, το οποίο αποτελεί το τμήμα του διαφράγματος κάτω από το ωοειδές τρήμα και διαπλάθεται νωρίτερα κατά την ανάπτυξη του εμβρύου είτε στο δευτερογενές διάφραγμα, που διαπλάθεται αργότερα κατά την ανάπτυξη και είναι το τμήμα κάτω από το ωοειδές τρήμα. Το πρωτογενές μεσοκολπικό έλλειμμα αποτελεί σοβαρότερη ανωμαλία και

Ελλείμματα μεσοκοιλιακού διαφράγματος

Ορισμός  Ένα έλλειμμα στο μεσοκοιλιακό διάφραγμα μπορεί να είναι είτε μεμονωμένη ανωμαλία στο 50% των περιπτώσεων είτε μέρος μια πιο σύνθετης καρδιακής νόσου (περιπτώσεις όπως η τετραλογία του Fallot). Το μεσοκοιλιακό έλλειμμα διακρίνεται ανάλογα με την εντόπιση του σε έλλειμμα του μεμβρανώδους διαφράγματος (πλησίον των κολποκοιλιακών βαλβίδων) και σε ελλείμματα του μυϊκού διαφράγματος, όπως το

Ανωμαλία Ebstein

Ορισμός  Πρόκειται για εκτόπιση του ελεύθερου χείλους της διαφραγματικής και οπίσθιας γλωχίνας της τριγλώχινας βαλβίδας προς την κατεύθυνση της κορυφής της καρδιάς, έτσι ώστε ο δεξιός κόλπος να εμφανίζεται μεγαλύτερος και η δεξιά κοιλία μικρότερη. Συχνότητα  Μία στις 20000 γεννήσεις, αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των συγγενών καρδιοπαθειών. Μερικές φορές συνοδεύεται από μικρογναθία ή νεφρική

Τετραλογία Fallot

Ορισμός H τετραλογία του Fallot είναι μια ανωμαλία που περιλαμβάνει Mεσοκοιλιακό έλλειμμα Στένωση της πνευμονικής αρτηρίας Εφίππευση της αορτής επί του μεσοκοιλιακού διαφράγματος Η υπερτροφία της δεξιάς κοιλίας, που συμπληρώνει την τετραλογία, δεν υπάρχει προγεννητικά και εμφανίζεται αργότερα, ως αποτέλεσμα της πνευμονικής στένωσης. Ουσιαστικά η ανωμαλία αυτή οφείλεται σε έλλειμμα ευθυγράμμισης των δύο τμημάτων του μεσοκοιλιακού


Τζανάκης Κωνσταντίνος

Γεννήθηκα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1982. Φοίτησα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκα στη Μαιευτική – Γυναικολογία στo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όπου έλαβα τον τίτλο ειδίκευσής μου ως Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας.
Εξειδικεύθηκα στην Εμβρυομητρική Ιατρική στο Royal Free Hospital του Λονδίνου.


  • Έκτακτη Ανάγκη

    Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καλέστε στο τηλέφωνο

    6977 886 423
  • Ιατρεία

    Χανιά
    Βενιζέλου Ε΄ & Αρχοντάκη 2

    Άγιος Νικόλαος
    28ης Οκτωβρίου 19
  • Ωράριο Λειτουργίας

    Δευτέρα - Παρασκευή

    Πρωί: 09:00 - 14:00
    Απόγευμα: 18:00 - 21:00