• 04 ΜΑΡ 17
    • 0
    Ελλείμματα μεσοκολπικού διαφράγματος

    Ελλείμματα μεσοκολπικού διαφράγματος

    Ορισμός 

    Πρόκειται για ελλείμματα είτε στο πρωτογενές διάφραγμα, το οποίο αποτελεί το τμήμα του διαφράγματος κάτω από το ωοειδές τρήμα και διαπλάθεται νωρίτερα κατά την ανάπτυξη του εμβρύου είτε στο δευτερογενές διάφραγμα, που διαπλάθεται αργότερα κατά την ανάπτυξη και είναι το τμήμα κάτω από το ωοειδές τρήμα.

    Το πρωτογενές μεσοκολπικό έλλειμμα αποτελεί σοβαρότερη ανωμαλία και ουσιαστικά είναι η απλούστερη μορφή ελλείμματος του κολποκοιλιακού διαφράγματος, αφού το πρωτογενές διάφραγμα προέρχεται από τα ενδοκαρδιακά προσκεφάλαια, που σχηματίζουν και το κολποκοιλιακό διάφραγμα.

    Τα δευτερογενή μεσοκολπικά ελλείμματα απαντώνται συχνότερα και είναι συνήθως μεμονωμένες ανωμαλίες. Ορισμένες φορές ωστόσο συνυπάρχουν με άλλες βλάβες, όπως ατρησία ή στένωση μιτροειδούς, πνευμονικής ή τριγλώχινας, ενώ σπανίως αποτελούν επί μέρους χαρακτηριστικά συνδρόμων

    Συχνότητα

    Τα δευτερογενή μεσοκολπικά ελλείμματα είναι συχνά, αποτελώντας το 10% των συγγενών καρδιοπαθειών και έτσι ανευρίσκονται περίπου σε 1 στις 3000 γεννήσεις. Τα πρωτογενή ελλείμματα είναι σπανιότερα και ανήκουν ουσιαστικά στα κολποκοιλιακά ελλείμματα, που θα δούμε παρακάτω.

    Αιτιολογία 

    Δεν είναι γνωστή ειδική αιτιολογία , ενίοτε ενοχοποιούνται φάρμακα της μητέρας.

    Υπερηχογραφικά ευρήματα

    Η διάγνωση του δευτερογενούς μεσοκολπικού ελλείμματος με το ενδομήτριο υπερηχογράφημα είναι εξαιρετικά δύσκολη και μόνο λίγες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί. Αυτό οφείλεται στη φυσιολογική παρουσία του ωοειδούς τρήματος μεταξύ των κόλπων και μόνο υπερβολικά μεγάλα ελλείμματα μπορούν έτσι να διαγνωσθούν υπερηχογραφικά πριν τη γέννηση. Η αναγνώριση γίνεται καλύτερα στην τομή των τεσσάρων κοιλοτήτων.

    Πορεία – Πρόγνωση

    Tα μεσοκολπικά ελλείμματα δεν αποτελούν αίτιο επιδείνωσης της καρδιακής λειτουργίας ενδομητρίως, αφού μια μεγάλη η διαφυγή του αίματος από τον δεξιό προς τον αριστερό κόλπο είναι φυσιολογική συνθήκη της εμβρυϊκής κυκλοφορίας.

    Το πρωτογενές έλλειμμα έχει πρόγνωση που εξαρτάται βέβαια από το βαθμό της ανεπάρκειας των κολποκοιλιακών βαλβίδων και η χειρουργική του διόρθωση επιβάλλεται συνήθως το νωρίτερο δυνατό, ενώ το δευτερογενές, που είναι και το αμιγές μεσοκολπικό έλλειμμα, δεν δίνει συμπτώματα κατά τη νεογνική και την πρώιμη παιδική ηλικία, διότι η διαφυγή δεν είναι αιμοδυναμικά σημαντική.

    Κατά τη φυσική εξέταση βέβαια μπορεί να γίνει αντιληπτό συστολικό φύσημα στην εστία ακρόασης της πνευμονικής, που οφείλεται στην αυξημένη ροή μέσω της πνευμονικής βαλβίδας, λόγω του αυξημένου όγκου αίματος στις δεξιές κοιλότητες (διαφυγή από αριστερά προς δεξιά).

    Ωστόσο στην ενήλικη ζωή μπορεί συχνά λόγω αυξημένης πνευμονικής ροής να αυξηθούν οι πνευμονικές αντιστάσεις και συνακόλουθα οι πιέσεις στις δεξιές κοιλότητες και η διαφυγή αίματος να αναστραφεί από δεξιά προς αριστερά, δημιουργώντας το χειρίστης πρόγνωσης σύνδρομο Eisenmenger.

    Για το λόγο αυτό και στην περίπτωση του δευτερογενούς ελλείμματος γίνεται χειρουργική σύγκλειση κατά την παιδική ηλικία, χωρίς να είναι επείγον να γίνει κατά τη νεογνική, όπως στο πρωτογενές, όπου υπάρχει επιπλέον και ο κίνδυνος της ενδοκαρδίτιδας.

     

     

    Τζανάκης Κωνσταντίνος

    Γεννήθηκα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1982. Φοίτησα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκα στη Μαιευτική – Γυναικολογία στo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όπου έλαβα τον τίτλο ειδίκευσής μου ως Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας.
    Εξειδικεύθηκα στην Εμβρυομητρική Ιατρική στο Royal Free Hospital του Λονδίνου.

    Leave a reply →
  • Έκτακτη Ανάγκη

    Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καλέστε στο τηλέφωνο

    6977 886 423
  • Ιατρεία

    Χανιά
    Βενιζέλου Ε΄ & Αρχοντάκη 2

    Άγιος Νικόλαος
    28ης Οκτωβρίου 19
  • Ωράριο Λειτουργίας

    Δευτέρα - Παρασκευή

    Πρωί: 09:00 - 14:00
    Απόγευμα: 18:00 - 21:00