• 20 ΙΟΎΝ 15
    • 0
    Εκκενωτική παρακέντηση πολυαμνίου

    Εκκενωτική παρακέντηση πολυαμνίου

    Η εκκενωτική παρακέντηση πολυαμνίου είναι μια προγεννητική επέμβαση με την όποια ελαττώνεται ο όγκος του αμνιακού υγρού σε περιπτώσεις πολυαμνίου.

    Ένδειξη για εκκενωτική παρακέντηση πολυαμνίου

    Πολυάμνιο ή πολυδράμνιο ορίζεται η κατάσταση όπου το αμνιακό υγρό που περιβάλει το έμβρυο βρίσκεται πέρα από τα φυσιολογικά όρια. Εμφανίζεται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης και επιπλέκει το 0,4 – 1,9% των κυήσεων.  Οφείλεται, συνήθως, σε σακχαρώδη διαβήτη της μητέρας και εμβρυϊκές διαμαρτίες ή σε ιδιοπαθή (άγνωστα) αίτια.  Η διάγνωσή του γίνεται υπερηχογραφικά.

    Όταν η μέτρηση της μεγαλύτερης λίμνης του αμνιακού υγρού είναι μεγαλύτερη των 8cm ή όταν ο δείκτης αμνιακού υγρού είναι μεγαλύτερος των 25cm.

    Η ύπαρξή του αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρη ρήξη εμβρυικών υμένων, πρόωρο τοκετό και ανεξήγητο ενδομήτριο θάνατο. Στις περιπτώσεις που έχουμε σοβαρό πολυάμνιο και η μητέρα εμφανίζει έντονη δυσφορία ή και δύσπνοια, λόγω της υπερβολικής τάσης της μήτρας, μια ποσότητα του αμνιακού υγρού μπορεί να εκκενωθεί με τη μέθοδο της παρακεντήσεως.

    Διαδικασία της εκκενωτικής παρακέντησης πολυαμνίου

    Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι παρόμοια της αμνιοπαρακέντησης. Η συνολική διαδικασία διαρκεί  15-30 λεπτά περίπου.

    Αρχικά, ελέγχουμε με τον υπέρηχο τον όγκο του αμνιακού υγρού, το μέγεθος του εμβρύου και τη θέση του πλακούντα. Μετά καθαρίζουμε την κοιλιά της μητέρας με αντισηπτικό υγρό, γιατί η επέμβαση πραγματοποιείται υπό άσηπτες συνθήκες.

    Ακολούθως, και πάντα με υπερηχογραφική παρακολούθηση, εισάγουμε μια λεπτή βελόνα στο κοιλιακό τοίχωμα της μητέρας ώστε να προσεγγίσουμε μια λίμνη αμνιακού υγρού και αναρροφούμε αμνιακό υγρό.

    Μέγιστη ποσότητα αναρρόφησης είναι τα 1500ml, ενώ δείγμα δύναται να σταλεί για περαιτέρω έλεγχο σε ειδικό κυτταρογεννετικό εργαστήριο. Όλη η διαδικασία γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή ώστε η βελόνα να αποφεύγει το έμβρυο και να μην το τραυματίσει. Στο τέλος, και αφού έχει ολοκληρωθεί η εκκένωση, ελέγχουμε με υπέρηχο την εμβρυική καρδιακή λειτουργία και τη μήτρα για τυχόν συσπάσεις.

    Κίνδυνοι της εκκενωτικής παρακέντησης πολυαμνίου

    Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η παραπάνω επέμβαση δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. Η είσοδος της βελόνας στη μήτρα μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις οι οποίες, αν επιμείνουν, μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, ενδομήτρια αιμορραγία, ρήξη εμβρυικών υμένων.

    Αποτελέσματα

    Με αυτή τη μέθοδο μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρης ρήξης των εμβρυικών υμένων, πρόωρου τοκετού αλλά και πιθανότητας ανεξήγητου ενδομήτριου θανάτου. Επίσης η μητέρα ανακουφίζεται από την έντονη δυσφορία ή και την δύσπνοια.

    Τζανάκης Κωνσταντίνος

    Γεννήθηκα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1982. Φοίτησα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκα στη Μαιευτική – Γυναικολογία στo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όπου έλαβα τον τίτλο ειδίκευσής μου ως Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας.
    Εξειδικεύθηκα στην Εμβρυομητρική Ιατρική στο Royal Free Hospital του Λονδίνου.

    Leave a reply →
  • Έκτακτη Ανάγκη

    Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καλέστε στο τηλέφωνο

    6977 886 423
  • Ιατρεία

    Χανιά
    Βενιζέλου Ε΄ & Αρχοντάκη 2

    Άγιος Νικόλαος
    28ης Οκτωβρίου 19
  • Ωράριο Λειτουργίας

    Δευτέρα - Παρασκευή

    Πρωί: 09:00 - 14:00
    Απόγευμα: 18:00 - 21:00