• 17 ΟΚΤ 15
  • 0
  Κυτταρομεγαλοϊός και κύηση

  Κυτταρομεγαλοϊός και κύηση

  Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) ανήκει στην ίδια οικογένεια στην οποία ανήκει και ο έρπης. Η μόλυνση από κυτταρομεγαλοϊό η οποία εκφράζεται κυρίως από παρατεταμένο πυρετό, μυαλγία, αρθραλγία, φαρυγγίτιδα και ατονία είναι καλοήθης για τους ενήλικες και τα παιδιά που είναι υγιείς. Αντίθετα, προκαλεί δυσπλασίες στο έμβρυο όταν μεταδοθεί από τη μέλλουσα μητέρα.

  Σε τι συνίσταται η πρόληψη;

  Ο κυτταρομεγαλοϊός βρίσκεται στο σάλιο και τα ούρα των ατόμων που έχουν μολυνθεί. Οι μέλλουσες μητέρες οι οποίες μεγαλώνουν παιδιά και εργάζονται σε συλλογικότητα όπως ο βρεφονηπιακός σταθμός ή το δημοτικό σχολείο οφείλουν να λαμβάνουν ορισμένες προφυλάξεις. Για παράδειγμα: να πλένουν τα χέρια τους μετά την αλλαγή πάνας, να μην γλείφουν το κουταλάκι που χρησιμοποίησε ένα παιδάκι, να μην πίνουν από το φλιτζάνι ούτε να τρώνε από το πιάτο των παιδιών, και να μην φιλάνε τα παιδιά στο στόμα!

  Η μόλυνση του εμβρύου είναι αυτόματη;

  Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις άλλες μολύνσεις, ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Ποικίλει μεταξύ 30% και 50%. Μια πρώιμη μόλυνση μπορεί να προξενήσει εγκεφαλικές ανωμαλίες, στο 10% των περιπτώσεων.

  Ο προληπτικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός;

  Η ορολογική παρακολούθηση δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Όμως οι γυναίκες που είναι σε επαφή με μικρά παιδιά θα έπρεπε να ελέγχονται συστηματικά. Μόνο το 50% των μητέρων έχουν ήδη αναπτύξει τη λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό και άρα είναι φυσικά προστατευμένες χάρη στην παρουσία αντισωμάτων.

  Και αν η μέλλουσα μητέρα μολυνθεί κατά τη διάρκεια της κύησης;

  Αν πρόκειται για πρώτη επαφή με τον ιό, ο γιατρός θα συστήσει να υποβληθείτε σε αμνιοπαρακέντηση, ώστε να ελέγξει αν το έμβρυο έχει μολυνθεί. Όμως στο 10% περίπου των περιπτώσεων, η προγεννητική διάγνωση δεν είναι αξιόπιστη. Συνιστάται να αυξηθεί ο αριθμός των υπερηχογραφημάτων, ακόμα και αν αυτά δεν επιτρέπουν πάντοτε να αξιολογηθεί η σοβαρότητα των επακόλουθων. Σε περίπτωση σημαντικής βλάβης που είναι ορατή υπερηχογραφικά, πρέπει να προταθεί η θεραπευτική διακοπή της κύησης.

  Τι πρέπει να γίνει αν η ασθενής δεν έχει αντισώματα;

  Σε περίπτωση αρνητικής ορολογίας, η έγκυος οφείλει να λαμβάνει τις προφυλάξεις που αναφέρονται παραπάνω, δηλαδή να μην έρχεται σε επαφή με το σάλιο και τα ούρα των παιδιών. Αυτές οι συμβουλές υγιεινής μπορεί να φαίνονται απλοϊκές αλλά αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικές. Πρέπει δε να τις ακολουθεί και ο πατέρας.

  Υπάρχουν θεραπείες;

  Η χορήγηση αντιικών φαρμάκων δε φαίνεται να βελτιώνει την πρόγνωση.
  Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, σε συνέχιση της κύησης μετά απο επιλογή των γονέων απαιτείται μηνιαίως υπερηχογραφικός έλεγχος.

  Προφύλαξη

  Δεν υπάχει εμβόλιο
  Γενετική συμβουλευτική σε γυναίκες με ιστορικό γέννησης νεογνού με συνδρομο CMV.
  Ανοσολογικός έλεγχος γυναικών προ εγκυμοσύνης για αντισώματα IgM, IgG.

  Τζανάκης Κωνσταντίνος

  Γεννήθηκα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1982. Φοίτησα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκα στη Μαιευτική – Γυναικολογία στo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όπου έλαβα τον τίτλο ειδίκευσής μου ως Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας.
  Εξειδικεύθηκα στην Εμβρυομητρική Ιατρική στο Royal Free Hospital του Λονδίνου.

  Leave a reply →
 • Έκτακτη Ανάγκη

  Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καλέστε στο τηλέφωνο

  6977 886 423
 • Ιατρεία

  Χανιά
  Βενιζέλου Ε΄ & Αρχοντάκη 2

  Άγιος Νικόλαος
  28ης Οκτωβρίου 19
 • Ωράριο Λειτουργίας

  Δευτέρα - Παρασκευή

  Πρωί: 09:00 - 14:00
  Απόγευμα: 18:00 - 21:00