amnio

Τί είναι η λήψη τροφοβλάστης;

Είναι μια εξέταση που γίνεται στις 11-15 εβδομάδες της κύησης . H λήψη τροφοβλάστης περιλαμβάνει την εξέταση των χοριακών λαχνών. Το κύημα και ο πλακούντας προέρχονται από την ίδια σειρά κυττάρων και έτσι τα χρωμοσώματα που ανευρίσκονται στα κύτταρα του πλακούντα είναι τα ίδια με εκείνα του κυήματος.

Πώς γίνεται η λήψη τροφοβλάστης;

Δίδεται τοπικό αναισθητικό. Μια λεπτή βελόνη ακολούθως διέρχεται μέσω της κοιλιάς της μητέρας και λαμβάνεται ένα δείγμα χοριακών λαχνών. Η βελόνη παρατηρείται υπερηχογραφικά καθόλη την διάρκεια της επεμβατικής πράξης. Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο απο 1-2 λεπτά , με το πέρας αυτης , ελέγχουμε ότι ο εμβρυϊκός καρδιακός παλμός είναι φυσιολογικός.

Τι πρέπει να περιμένω μετά τη λήψη τροφοβλάστης;

Τις πρώτες 2-3 ημέρες ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια ήπια κοιλιακή δυσφορία ή μια μικρή κολπική αιμορραγία. Αυτά είναι σχετικώς συχνά συμτώματα και στη συντριπτική τους πλειοψηφία η εγκυμοσύνη συνεχίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε περίπτωση ήπιου κοιλιακού άλγους , μπορείτε να πάρετε απλά παυσίπονα . Αν όμως αισθανθείτε έντονο πόνο, έχετε μεγάλη αιμορραγία ή αν έχετε αναπτύξει πυρετό , κρίνεται σκόπιμο να ζητήστε ιατρική συμβουλή.

Πότε μπορώ να περιμένω τα αποτελέσματα;

Τα πρώτα αποτελέσματα για το σύνδρομο Down και άλλες μεγάλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι συνήθως διαθέσιμα μέσα σε 2 ημέρες ( PCR – 99% ). Τα τελικά αποτελέσματα για τις σπάνιες χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι διαθέσιμα σε 2 εβδομάδες. Μόλις έχουμε τα αποτελέσματα, θα σας καλέσουμε για να σας ενημερώσουμε.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη Λήψη τροφοβλάστης;

Ο κίνδυνος αποβολής εξαιτίας λήψης τροφοβλάστης είναι περίπου 1% και είναι ο ίδιος με τον κίνδυνο από αμνιοπαρακέντηση στις 16 εβδομάδες. Mελέτες έχουν δείξει ότι όταν η λήψη τροφοβλάστης εκτελείται πριν από 10 εβδομάδες υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος ανωμαλίας στα δάχτυλα των χεριών του μωρού και / ή τα δάχτυλα των ποδιών. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός δεν μπορούμε να κάνουμε λήψη τροφοβλάστης πριν από τις 11 εβδομάδες.

 

[ssba]


Τζανάκης Κωνσταντίνος

Γεννήθηκα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1982. Φοίτησα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκα στη Μαιευτική – Γυναικολογία στo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όπου έλαβα τον τίτλο ειδίκευσής μου ως Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας.
Εξειδικεύθηκα στην Εμβρυομητρική Ιατρική στο Royal Free Hospital του Λονδίνου.


  • Έκτακτη Ανάγκη

    Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καλέστε στο τηλέφωνο

    6977 886 423
  • Ιατρεία

    Χανιά
    Βενιζέλου Ε΄ & Αρχοντάκη 2

    Άγιος Νικόλαος
    28ης Οκτωβρίου 19
  • Ωράριο Λειτουργίας

    Δευτέρα - Παρασκευή

    Πρωί: 09:00 - 14:00
    Απόγευμα: 18:00 - 21:00