• 04 ΜΑΡ 17
    • 0
    Ισθμική στένωση αορτής

    Ισθμική στένωση αορτής

    Ορισμός 

    Πρόκειται για στένωση της αορτής κοντά στην εκβολή του αρτηριακού πόρου, συνήθως μετά από αυτήν (στένωση λόγω παραμονής οπίσθιας πτυχής), αλλά ενίοτε πριν (παιδικού τύπου στένωση).

    Στο έμβρυο, το αίμα του αρτηριακού πόρου διαιρείται φυσιολογικά στο κεφαλικό και στο καθοδικό ρεύμα από την οπίσθια αορτική πτυχή, που βρίσκεται στο τοίχωμα της αορτής ακριβώς απέναντι από την εκβολή του πόρου.

    Στην όψιμη εμβρυϊκή ζωή, ο ισθμός (το στενό τμήμα ανάμεσα σε αριστερή καρωτίδα και αριστερή υποκλείδιο) διατείνεται και διευκολύνεται η αυξημένη καθοδική αιματική ροή.

    Μετά τη γέννηση, αν η οπίσθια αορτική πτυχή δεν υποστεί τη φυσιολογική εκφύλιση, η σύγκλειση του αρτηριακού πόρου δεν επιτρέπει την ελεύθερη ροή του αίματος καθοδικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δίπλα στον αρτηριακό σύνδεσμο μια παρακώλυση της αιματικής ροής προς την περιφέρεια της αορτής.

    Αν ο ισθμός της αορτής δεν διαταθεί κατά τα τελευταία στάδια της εμβρυϊκής ζωής, παραμένει για πάντα στενωμένος, με αποτέλεσμα την παιδικού τύπου στένωση του ισθμού της αορτής, η οποία εντοπίζεται πριν τον αρτηριακό πόρο και είναι σπανιότερη. Στην περίπτωση αυτή ο αρτηριακός πόρος παραμένει ανοικτός.

    Συχνότητα 

    Η συχνότητα είναι μία περίπτωση στις 1600 γεννήσεις, με αναλογία άρρενα/θήλεα 2/1. Ο κίνδυνος προσβολής του εμβρύου είναι 18% σε περίπτωση που η μητέρα γεννήθηκε με στένωση του ισθμού της αορτής.

    Αιτιολογία 

    Η στένωση του ισθμού εμφανίζεται σε 35% των εμβρύων με σύνδρομο Turner. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ενοχοποιηθεί υψηλές δόσεις βιταμίνης Α.

    Υπερηχογραφικά ευρήματα 

    Σε ελαφρές περιπτώσεις, η ενδομήτρια διάγνωση δεν είναι εύκολη. Μία ένδειξη μπορεί να είναι η ασυμμετρία των διαμερισμάτων της καρδιάς, με διάταση των δεξιών και της πνευμονικής αρτηρίας, λόγω αντίστασης στη ροή του αίματος από τον αρτηριακό πόρο προς την αορτή.

    Η ίδια η στένωση είναι δύσκολο να απεικονιστεί, καθώς η οπίσθια αορτική πτυχή συχνά υπάρχει μέχρι το τρίτο τρίμηνο και άλλωστε η στένωση γίνεται περισσότερο εμφανής μετά τη σύγκλειση του αρτηριακού πόρου, δηλαδή κατά τη νεογνική περίοδο. Για την ανάδειξη της στένωσης μπορεί να είναι χρήσιμη εγκάρσια θωρακική τομή, όπου φαίνονται η άνω κοίλη, η πνευμονική αρτηρία και η αορτή και μπορεί συγκριτικά να παρατηρηθεί η στένωση στην αορτή.

    Πορεία – Πρόγνωση 

    Είναι δυνατό να γίνει φυσιολογικός τοκετός, αν δε διαπιστώνεται αυξανόμενη διάταση των κοιλιών σε υπερηχογραφικό έλεγχο. Σε σοβαρές περιπτώσεις με κάμψη της αριστεράς κοιλίας και ελαττωμένη αιμάτωση περιφερικών οργάνων, μπορεί να χορηγηθεί προσταγλανδίνη για να αποφύγουμε τη σύγκλειση του αρτηριακού πόρου και να αυξήσουμε την περιφερική αιμάτωση.

    Η πρώιμη χειρουργική θεραπεία ή αγγειοπλαστική με μπαλόνι ενδείκνυται αν υπάρχουν σημεία καρδιακής ανεπάρκειας (πνευμονική συμφόρηση, χαμηλή περιφερική παροχή). Σε παιδιά χωρίς συμπτώματα μπορούμε να καθυστερήσουμε την επέμβαση ως την ηλικία των 3-5 ετών. Η πρόγνωση είναι πολύ καλή αν δεν συνυπάρχουν άλλες ανωμαλίες.

     

     

    Τζανάκης Κωνσταντίνος

    Γεννήθηκα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1982. Φοίτησα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκα στη Μαιευτική – Γυναικολογία στo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όπου έλαβα τον τίτλο ειδίκευσής μου ως Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας.
    Εξειδικεύθηκα στην Εμβρυομητρική Ιατρική στο Royal Free Hospital του Λονδίνου.

    Leave a reply →
  • Έκτακτη Ανάγκη

    Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καλέστε στο τηλέφωνο

    6977 886 423
  • Ιατρεία

    Χανιά
    Βενιζέλου Ε΄ & Αρχοντάκη 2

    Άγιος Νικόλαος
    28ης Οκτωβρίου 19
  • Ωράριο Λειτουργίας

    Δευτέρα - Παρασκευή

    Πρωί: 09:00 - 14:00
    Απόγευμα: 18:00 - 21:00