amniocentesis

Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση

Η αμνιοπαρακέντηση είναι μια διαγνωστική επεμβατική εξέταση που περιλαμβάνει την λήψη μικρής ποσότητας (15-20ml) αμνιακού υγρού από το σάκο της κύησης. Με την εν λόγω εξέταση, το αμνιακό υγρό, το οποίο περιέχει εκατοντάδες κυττάρων από το δέρμα του μωρού, μπορεί να εξεταστεί σε εξειδικευμένα εργαστήρια, για χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως το σύνδρομο Down καθώς και για την διενέργεια πλήρους έλεγχου μοριακού καρυοτύπου για την ανευρεση πέραν των αριθμητικών και δομικών πλέον ανωμαλιών των χρωμοσωμάτων.

Πώς γίνεται;

Μια λεπτή βελόνα διέρχεται μέσω της κοιλιάς της μητέρας εντός της μήτρας, πάντα υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, και ένα δείγμα εκ του αμνιακού υγρού , που περιβάλλει το έμβρυο, λαμβάνεται και αποστέλλεται στο εργαστήριο για έλεγχο. Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό και με το πέρας αυτης, ο εμβρυϊκός καρδιακός παλμός ελέγχεται για να δούμε αν είναι φυσιολογικός.

Γιατί γίνεται;

Για τη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών όπως το σύνδρομο Down, μετρώντας τον αριθμό των χρωμοσωμάτων.
Για τη διάγνωση τυχόν κληρονομικών διαταραχών που το μωρό μπορεί να είναι σε κίνδυνο (π.χ. κυστική ίνωση)
Για να αφαιρέσουμε το υπερβολικά αυξημένο αμνιακό υγρό, ή για να ψάξουμε για λοίμωξη (π.χ. τοξοπλάσμωση) στην αμνιακή κοιλότητα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Υπάρχει 1% πιθανότητα αποβολής μετά από μια επεμβατική εξέταση. Τραυματισμός στο έμβρυο κατά τη διάρκεια αμνιοπαρακέντησης είναι σπάνιος. Συνεχής υπερηχογραφική παρακολούθηση χρησιμοποιείται κατά την εισαγωγή της βελόνας αμνιοκέντησης.

Πόσο σύντομα μπορεί να αντικατασταθεί το αμνιακό υγρό;

Το έμβρυο δημιουργεί το αμνιακό υγρό με την ούρηση. Μέσα σε λίγες ώρες η ποσότητα αμνιακού υγρού που έχει αφαιρεθεί αντικαθίσταται.

Πότε πραγματοποιείται;

Για αναπτυξιακούς και γενετικούς λόγους, η αμνιοπαρακέντηση εκτελείται απο τις 16 εβδομάδες και όχι πριν, διότι ο κίνδυνος αποβολής είναι υψηλότερος.

 

Μοριακός Καρυότυπος

Τι είναι και τι δυνατότητες προσφέρει επιπλέον ο Μοριακός Καρυότυπος; Ο Μοριακός Καρυότυπος με την τεχνική του συγκριτικού γενωμικού υβριδισμού με μικροσυστοιχίες (CGH arrays) προσφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης μικροελλείψεων ή μικροδιπλασιασμών σε όλο το μήκος των χρωμοσωμάτων με μεγαλύτερη αναλυτική ικανότητα σε σχέση με τις προηγούμενες μεθόδους. Ταυτόχρονα,  επιτρέπει τη στοχευμένη διερεύνηση συγκεκριμένων περιοχών του

Κλασσικός Καρυότυπος

Προγεννητικός Έλεγχος μέχρι χθες, κλασσικός καρυότυπος. Ο κλασικός καρυότυπος μελετά τον συνολικό αριθμό των χρωμοσωμάτων. Τα χρωμοσώματα είναι οι μονάδες από τις οποίες αποτελείται το γενετικό υλικό και είναι φυσιολογικά 46 σε αριθμό, οργανωμένα σε 23 ζεύγη σε κάθε κύτταρο του σώματος.  Σε κάποια γενετικά σύνδρομα ο συνολικός αριθμός των χρωμοσωμάτων είναι λανθασμένος.   Στο σύνδρομο

[ssba]

 

Τζανάκης Κωνσταντίνος

Γεννήθηκα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1982. Φοίτησα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκα στη Μαιευτική – Γυναικολογία στo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όπου έλαβα τον τίτλο ειδίκευσής μου ως Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας.
Εξειδικεύθηκα στην Εμβρυομητρική Ιατρική στο Royal Free Hospital του Λονδίνου.


  • Έκτακτη Ανάγκη

    Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καλέστε στο τηλέφωνο

    6977 886 423
  • Ιατρεία

    Χανιά
    Βενιζέλου Ε΄ & Αρχοντάκη 2

    Άγιος Νικόλαος
    28ης Οκτωβρίου 19
  • Ωράριο Λειτουργίας

    Δευτέρα - Παρασκευή

    Πρωί: 09:00 - 14:00
    Απόγευμα: 18:00 - 21:00